Kun je van asfalt huizen maken?

18 november 2014 10:11

"Kun je van asfalt huizen maken?" Een vraag die verder reikt dan de wegenbouw, gesteld door een leerling tijdens ons bezoek aan een school in de wijk het Woudhuis. Met een open blik luisterden de leerlingen uit groep 6 van basisschool Het Woudhuis naar het verhaal van de Zutphensestraat. Wat zijn we er nou eigenlijk aan het doen en op welke manier wordt asfalt gemaakt.

Samen met de directievoerder Robert Rouwenhorst van gemeente Apeldoorn vertelden we de 24 leerlingen in het kort wat er komt kijken bij het asfalteren van een weg. Aan de hand van een filmpje werd hen duidelijk gemaakt dat asfalt bestaat uit verschillende mineralen die samen het asfalt vormt. Buiten konden ze live zien hoe dit 'deeg' door asfaltmachines neergelegd wordt waarna de walsen het tot een mooie plak vormen. Eén van de leerlingen merkte hierbij wel op dat het asfalt niet echt lekker ruikt, ja zelfs wel heel erg stinkt. Ja helaas verspreiden we bij het asfalteren geen lekkere geuren van pasgebakken brood.

Even voelen aan het asfalt dat al was afgekoeld was ook wel spannend. Maar gelukkig was van te voren de temperatuur gemeten en konden ze met een gerust hart hun hand op het asfalt leggen. Enkele leerlingen vonden zelfs afgekoelde stukjes asfalt die ze in een papiertje wikkelden zodat ze aan het thuisfront ook wat konden laten zien.

Na een ochtend rondgesnuffeld te hebben bij de werkzaamheden aan de Zutphensestraat en met een souvenir in de hand, verlieten de leerlingen ons weer. 

Leerlingen van basisschool Het Woudhuis bedankt voor jullie enthousiasme!